Południk 21

Patronat Wydziału Geografii i SR Uniwersytetu Warszawskiego

W dzisiejszej kuchni, przygotowywanie potraw wi─ů┼╝e si─Ö z u┼╝yciem przypraw. Cho─ç dzisiaj jest to oczywiste, to przed odkryciami geograficznymi Krzysztofa Kolumba, by┼éy one w Europie towarem luksusowym, kt├│re przywo┼╝ono z najr├│┼╝niejszych zak─ůtk├│w ┼Ťwiata. 

Dla uczni├│w  geograficznego ko┼éa naukowego ÔÇ× Po┼éudnik 21ÔÇŁ,  warsztaty o historii przypraw przeprowadzi┼é  mgr. Wojciech Doroszewicz ÔÇô botanik oraz przyrodnik Wydzia┼éu Geografii i Studi├│w Regionalnych UW.

 

 Natomiast 30 uczni├│w z klasy geograficznej uczestniczy┼éo w zaj─Öciachprowadzonych w ramach patronatu Wydzia┼éu Geografii i Studi├│w Regionalnych nad Szko┼é─ů. Zaj─Öcia odby┼éy si─Ö  w budynku WG i SR przy Krakowskim Przedmie┼Ťciu. Przeprowadzone zosta┼éy dwa zaj─Öcia: 

- Procesy i formy glacjalne i peryglacjalne (dr hab. Maciej D─ůbski), 

- Wybrane zagadnienia z geografii politycznej (dr hab. Marcin Solarz prof. UW).